Je bent net afgestudeerd en gestart op een van onze scholen. Natuurlijk kom je veel uitdagingen tegen in de praktijk. Denk aan lesvoorbereiding, planning, organisatie en klassenmanagement. Er wordt veel van een startende leerkracht verwacht doordat je direct de verantwoordelijkheid hebt voor een groep. Met goede begeleiding, sociale steun en professionalisering helpen we jou om je weg te vinden.

SCOH Starters programma: intervisie en workshops

Wij hebben een tweejarig programma ontwikkeld om startende leerkrachten binnen SCOH een goede start te bieden. Het programma bestaat uit:

  • drie bijeenkomsten per jaar; 
  • elke bijeenkomst start met een intervisie;
  • daarna kies je uit twee thematische workshops;

 

Het programma voor 2022/2023 

5 september 2022 Kick-off netwerkborrel starters

8 november 2022 

18 januari 2023

13 april 2023

Individuele begeleiding op school

Naast het starters programma krijg je individuele begeleiding op school op de volgende manieren:

  • Coach: je krijgt begeleiding van een coach (uit de school of extern ingehuurd). De frequentie van de coachgesprekken hangt af van de inhoud van je POP en de behoefte aan coaching. Richtlijn: zo’n 8 gesprekken per jaar. Maar meer of minder is altijd mogelijk, in overleg met je directeur.
  • Maatje: je krijgt een “maatje” toegewezen in de school: jouw maatje is jouw vraagbaak voor allerlei praktische zaken in de school. Denk aan: informeren over inlogcodes, mail, lokaalinrichting, schoolregels, klassenorganisatie, klassenmap, leerlingvolgsysteem, ontruimingsplan, etc.
  • Duurzame inzetbaarheid: je hebt recht op 40 uur extra duurzame inzetbaarheid, bovenop de reguliere inzetbaarheid. Samen met je directeur bespreek je de inzet van deze extra uren duurzame inzetbaarheid.
  • Ontwikkelingsplan: in de eerste weken van het schooljaar doe je een nulmeting met de directeur. Samen bespreek je waar je staat in je ontwikkeling en maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan gemaakt. In de loop van het schooljaar volgt een functioneringsgesprek. Aan het einde van het schooljaar bekijkt de directeur aan de hand van een objectief observatie-instrument (de Vaardigheidsmeter of de Competentiethermometer) waar je staat in je ontwikkeling naar basis- en vakbekwaam leerkracht. Je sluit het schooljaar af met een beoordelingsgesprek.

Voor wie is dit programma bedoeld?

Het starters programma is voor iedereen die net is afgestudeerd aan de PABO en komt werken bij SCOH. Misschien heb je al een zij-instroom traject gevolgd bij SCOH of stage gelopen. Dat maakt niet uit, iedere startende leerkracht nodigen we uit deel te nemen. 

Meer weten?

Heb je vragen over het startersprogramma en/of de individuele begeleiding? Neem contact op met Jessica Sparrow jsparrow@scoh.nl